отворени за музиката<br>във всичките ѝ форми

Clean Bandit

Първият сингъл на Clean Bandit, ‘А+Е’, заема стотно място за една седмица в края на 2012, преди да изчезне. Макар този старт да не предвещава успеха на една от най-вълнуващите британски поп групи, днес те са на върха с многобройните им хитове на първо място в класациите и с почти толкова на брой гостуващи вокали в парчетата им.

Clean Bandit (Грейс Шато, Джак Патерсън и Люк Патерсън), най-въртяната група по света, носител на Грами и наградата „Айвър Новело“, има феноменални продажби с многократно платинен албум и интернационален успех в Европа, Щатите и отвъд. Успехът им във Великобритания е толкова феноменален, че групата е с номинация за най-добър сингъл на наградите „Брит“ в три различни години. Clean Bandit имат четири сингъла Номер 1 във Великобритания с над 10 билиона глобални стрийма, а последните им 7 песни до една са достигнали класацията Топ 10 във Великобритания.

Не мисля, че някой от нас е очаквал какво ще се случи,“ признава Джак, мислейки си за ранните дни на групата като студенти в Кеймбридж. „Въпреки че понякога се чудя дали Грейс, не кроеше такива планове от самото начало.“ Версията на Грейс е, че от момента, в който е чула как Джак манипулира класическа музика – нещо неизбежно, предвид че са живели в една къща по време на студентските години –  винаги е смятала, че това може да се хареса на масите.

„Нашият струнен квартет репетираше в къщата и аз записвах случайни отрязъци от Дворжак или Шостакович,“ спомня си тя. „После той създаваше ритъм около тях. Беше толкова неочаквано – добавяше бас и мелодии и се получаваше нещо съвсем ново. Смятах го за гений.“

Грейс Шато (Clean Bandit)

Малък колектив започва да се оформя около това, което Джак, Грейс и Люк правят. Не след дълго те стартират собствена вечер в местен бар в Кеймбридж на име Cambar. Барът е домакин на дебюта на Clean Bandit, както и на диджеи като Джеймс Блейк. „Докато свирихме, можехме да усетим как на всички им харесва,“ спомня си Грейс. „Още от началото чувството беше много вълнуващо.“ Oт уста на уста и така заваляха ангажименти за концерти, от изпълнение по залез в бар в лондонския квартал Пекъм до първият им фестивален концерт в Secret Garden Party. Постепенно колективът от музиканти, режисьори и креативни личности от само себе си намалява до десет човека, след това осем, пет, четири... 

През 2019, Clean Bandit се състои от триото съставено от бивша двойка и двама братя, но колективният начин на мислене е част от ДНК-то на групата. Независимо дали е редовният екип, който реализира измислените и режисирани от триото видеа, внимателно подбраната селекция от писатели и продуценти, или вокалистите, които един по един биват погълнати в света на групата, Clean Bandit процъфтява в стремежа си към партньорства с уникални поп предложения от тримата музиканти в сърцето на групата.

Извън работата на бандата, Джак пише песни, които водят до спечелването на две награди „Айвър Новело“, Люк работи с артисти като Halsey, Flume, The Weekend и Rudimental, което допълнително разширява досега на бандата в поп бранша, а Грейс се е превърнала в един от най-лоялните публични привърженици на лейбъристката партия през последните години.

 

В ера, когато поп жанрът е често предвидим до степен на втръсване, Clean Bandit се затвърждават като една от най-отличителните банди в света.

Най-новите парчета на Clean Bandit, заедно с хитовете Solo, I Miss You, Tears и Rockabye от последния им албум „What is love“, демонстрират група, която напредва екстремно бързо. Сред всички останали техни песни ще чуете и ‘Playboy Style’, в която Charli XCX и Bhad Bhabie пеят за влюбването в, по думите на Джак, „an arsehole“. ‘We Were Just Kids’ намира протагониста в носталгични спомени за детството си и осъзнавайки грижите на брат си за него; докато в ‘Out at Night’ – мъж и жена успяват да изразят себе си единствено след като приключат с ежедневната си работа.

Една особено важна песен е ‘Nowhere’ („защо те следвам, когато не ме водиш никъде?“), вдъхновена от звученето на Ace of Base и включваща Рита Ора и KYLE, разискваща темата за американската политика. За нея Грейс казва, че е „за това да си лъган от политически лидери. Песента ни пита защо следваме някого, знаейки че сме лъгани. Искахме да създадем песен на политическа тема, която да звучи като любовна песен, за да бъде пускана по радиото – но не можеш да не забележиш за какво всъщност е тя.“

Една от любимите песни на групата е ‘Baby’, написана заедно с Камил Пърсел, Джейсън Евиган и вокалът Марина Диамандис. Вдъхновена от Куба, Джак я описва като латинския вариант на ‘Rather Be’: „Песента е за спомените от тийнейджърските години, когато срещаш момче, с което не се е получило, и сега, години по-късно, го срещаш отново на дансинга на сватба. Но е твърде късно. Ти вече си половинката на някой друг.“

Разглеждайки класическата дансинг приказка за раздяла в ‘Baby’, заедно със социалните коментари на ‘Nowhere’ и ежедневната борба на самотна майка в ‘Rockabye’, също и начинът, по който видео клипът на ‘Symphony’ миксира привидно весела песен със съкрушително красив филм за мъка, става ясно, че Clean Bandit са напипали правилната формула за смесване на ритмични и весели мелодии с текст, който рефлектира емоционално върху слушателя.

Което всъщност е супер, защото вторият албум на Clean Bandit не включва нито една балада. „Опитаваме се да напишем поне една,“ смее се Джак. „Много от песните започват като балади. Мислим, че баладата ще се случи. И после...“ Ами, такъв пример е е песента ‘Tears’, която започва като балада и се превръща в епично бърза песен, включваща трап дроп.

Зад кулисите, обаче, подходът за писане на бандата е претърпял промяна от времето на сесиите по създаването на хита им ‘New Eyes’. “С първия албум продукцията беше така наслоена, че когато се налагаше да създадем различна версия като част от изпълнение на живо, не бяхме сигурни как да го направим,” спомня си Джак. „Така че започнахме писането на този албум, припомняйки си, че това, което пишем ще бъде ПЕСЕН. И , че ще започнем на пианото. И това ще бъде произхода на всичко, което би дошло след това.“

Какво ще се случва с бандата занапред е невъзможно да се каже в момента – все пак това е група, която работи с Bhad Bhabie, както и с Ели Голдинг. Група, която скача от номер 100 с първия си сингъл до това да бъде включена в емблематичната класация „Now 100” с най-новия си хит: едно смислено, творческо и брилянтно, характерно по свой си начин, поп изживяване, което едва сега започва. 

Дискография

Албуми:

New Eyes (2014)

What is love (2018)