Чудите се какво да правите в Копенхаген? ВЕГА е мястото

Vega Copenhagen crowd

ВЕГА, мястото, в което се провеждат повече от 300 концерта годишно, е кралицата на музикалните локации в Копенхаген. Легендарният клуб наскоро отбеляза своята 20-годишнина. Това беше парти, което Туборг нямаше как да пропусне.

По проект на Вилхелм Лаурицен от 1956 г., ВЕГА е част от историята на Дания. Първоначално сградата носи името „Дом на народа“, защото е била именно това: място, в което всички могат да се съберат, за да празнуват събития от живота и общността. Фасадата е изчистена и семпла в стила на модернизма, а отвътре сградата е разкошна и величествена.

През осемдесетте години на ХХ в. успехът на мястото като „дом на народа“ залязва и този архитектурен бисер е застрашен да се превърне в поредния безличен супермаркет. Но през 1996 г., благодарение на смелостта и визията на Бьорн Ньоргор (Bjørn Nørgaard) отваря отново врати с ново име – „Вега“ – дом за музика, култура и млади хора.

Оттогава и досега ВЕГА е задължително да се посети от любителите на музиката. Там можете да видите легенди за първи път. Колдплей, Плацебо, Моби – и много други. Разгледай програмата тук: http://vega.dk/calendar

ВЕГА наскоро отбеляза своята двайсета годишнина и ние не отидохме с празни ръце. Като подарък за рождения ден Фондация „Туборг“ се включи в осигуряването на нова система за озвучаване, което ще е удоволствие за слуха за много години напред.

Vega concert crowd

Йохан Олсен, музикант и главен вокалист на „Магтенс коридоръ“ („Коридорите на славата“ - Magtens Korridorer) и член на Съвета на Фондация „Туборг“, произнесе слово на годишнината на ВЕГА. Ние го преведохме за вас от уебсайта на Фондация „Туборг“, за да усетите духа на мястото и да разберете какво означава то за творците и публиката, както и защо за нас е важно да го подкрепяме. И не забравяйте да го посетите, когато сте в Копенхаген!

„За нас музикантите, ВЕГА е Обетованата земя. Тя е Кралицата на музикалните забележителности..."

„За нас музикантите, ВЕГА е Обетованата земя. Тя е Кралицата на музикалните забележителности, това е най-върховното признание за усилията ни в репетиционната или в стремлението на групи от чужбина да излязат от пределите на своите страни. Във ВЕГА ги чухте за първи път: Колдплей, Плацебо и по-наскоро Дотър. ВЕГА е дълги опашки от тийнейджъри, подозрително чисти и спретнати в сряда вечер, когато бързате да се приберете и да разберете кой ще свири – само за да установите, с известно разочарование заради почтената ни възраст, че изпълнителят е някакъв напълно неизвестен младеж, също ужасно спретнат и чист.
ВЕГА е мястото, в което всички облечени в черно и с аксесоари с черепи местни, се наливат с фернет и чакат якото забиване на Ханк Уилям III. ВЕГА е моето място в квартала, до което отскачам редовно. Дори когато е студено, се мятаме на велосипедите и отиваме, само по тениски, за да си спестим навалицата на гардероба. Тук именно шоуто се открива с парчета, които вероятно сте искали да чуете, но някак не сте успявали, като сте се срещали с Джейк и Делефар (Лаптоп Дог) в МакКлуд (http://www.mckluud.dk/). ВЕГА е мястото, в което Дейзи (приятелката на автора) случайно се разговори надълго и широко с Дейвид Боуи. Във ВЕГА мога да стоя в концертната зала, докато техниците оправят разни неща в тъмнината на сцената, а после да отскоча до бара за бира, надявайки се, че ще открия отново Дейзи на връщане в залата.
Когато местните сме се натъпкали във ВЕГА в шест вечерта в четвъртък, можете да сте сигурни, че именно заради ВЕГА гостите се срещат по групи, развълнувани като малки деца, но опитвайки се да излъчват скептичност заради най-новия запис, а ние седим на масата си и се опитваме да отгатнем каква музика ще чуят, преди наистина да ги попитаме.
За мен ВЕГА е да отидеш дотам с колелото след проба на звука. Оставям колелото си до „Лаукеехусет“ (пекарна), за да не го изгубя по-късно затрупан от велосипедите на публиката. Минавам към асансьора, поздравявам жената, която е на смяна и която винаги е толкова любезна, и продължавам, за да се срещна с другите. Дори и да сте правили стотици импровизирани клубни изпълнения, когато пристъпвате прага на ВЕГА, все още ви обхваща страхопочитание. Във ВЕГА все още кипи кръвта! Тук е и Лий Пиърс, най-главният от всички главни готвачи, който ме посреща и пита дали Дейзи ще идва и дали сме готови за неговото ризото с гъби, а кранчето за наливна бира ме изкушава, докато идват приятели; и няма значение какво можете и как ще го покажете – това е различно, защото тук сте у дома, това е вашият Вестербро (квартал в Копенхаген) и това е вашата ВЕГА.
И после идва вашият ред на сцената. За последно отскачате до тоалетната, облицована с мозайка, а после изкачвате стълбите и потъвате в тъмнината. До слуха ви достигат разговорите на публиката в залата, аудиотехникът се занимава със системата, а помощникът зад сцената се усмихва, със скръстени ръце и поглед, който казва: „Да? Готови? ” Хвърляте бърз поглед към публиката в залата, и м----а му, тя може да побере океан от хора, пълна лудост; мениджърът дава знак: „30 секунди“. Расмус потрива измръзналите си ръце и казва, както традицията повелява, „Това яко може да се издъни”, и после се впускате, свирите в най-изумителната концертна зала в света, украсена с уникална геометрия, от най-качествено дърво, красота в най-чиста форма и изпълнена със спомени и величие.
ВЕГА е също и „Лиле ВЕГА“ (Малката ВЕГА), където се губех в една вселена сякаш от „Алиса в Страната на чудесата“ – с лабиринт от коридори, стълбища, мецанини и складове. Направо сте като в капан от сцена от „Спайнал Тап“.

"ВЕГА живее в нас със същата сила, във всички нас, които сме я целунали."

ВЕГА е мястото, в което се раждат големите мечти, в което можете да се смеете и плачете. Там, където можете да бъдете завладени от многоликите проявления на човешкото измерение, и докато сте тук, попивате самата същност на нещата; във ВЕГА живеем, усещайки живота в най-пълна степен, а ВЕГА живее в нас със същата сила, във всички нас, които сме я целунали.
ВЕГА е имала добри и лоши времена. Надявам се бъдещето да е светло. Надявам се и вярвам, че хората, които движат нещата тук, осъзнават колко голяма отговорност носят както към своите служители, така и към публиката. Тръпна от вълнение да идвам на много и много концерти във ВЕГА в бъдеще. И дано да мога да изживея някои от тях и от сцената. ВЕГА, продължавай в ритъма на рока! И честито!”.

  • Source: Tuborg Foundation