Приготви се за Роскиле 2017 г. с официалния плейлист RF17

roskildefestival_tuborg.png

Фестивал Роскиле: Разтърсва Севера от 1971 г. насам

“В миналото голямо събитие за хипитата, а сега е най-големият фестивал в цяла Скандинавия. Сцената на Роскиле е свещено място, заради това, че на нея са стъпвали Стинг, Нирвана, Иги Поп, Ю Ту, Ерик Клептън, Рей Чарлз, Принс и много други легенди. Туборг от години е главният спонсор на Роскиле, а ние сме благословени да сме част от него.
Фестивалът Роскиле е най-големият музикален фестивал на Северна Европа, който всяко лято събира 130 000 души за изживяването да се срещнат на живо с някои от най-известните имена в музиката, както и най-интересните нови явления във всички музикални жанрове.
Дори и сега, 46 г. след началото, фестивалът продължава да е авангардът и обликът му се определя от средната възраст на посетителите – едва 24 г. Списъкът на участниците в събитието е истински рог на изобилието от най-добрите постижения във всеки един музикален жанр, за който човек може да се сети: от мейнстрийм поп, арендби, хип-хоп и рок до хеви метъл, електронен рейв и музика от всяко кътче на света. Друг важен елемент на участието във Фестивала Роскиле – освен че е отражение на музикалната култура с преплитане на жанрове – е откритието на нови таланти, които биват канени на по-малките сцени на събитието, за да трупат сценичен опит. В много от тези случаи талантите стигат до по-големите сцени на фестивала, а някои дори се връщат за откриващи изпълнения на най-голямата сцена – Оранжевата сцена.
Световноизвестната датска звезда Мьо, чиито съвместни проекти включват фигури като Джъстин Бийбър, Мейджър Лейзър и Иги Азалия, е ярък пример за датско име, което е изстреляно в зенита на световния успех. През 2013 г. излиза на най-малката сцена на събитието, Павилион „Джуниър“, в подгряването за четиридневното основно събитие; на следващата година тя достигна до втората по големина сцена на фестивала, сцена „Арена“, а през 2016 г. изнася уникално шоу на възможно най-високото ниво, Оранжевата сцена. Самата Мьо определя концерта на Оранжевата сцена като ключово постижение в забележителната си кариера.
„Оранжевото изживяване“
Но фестивалът в Роскиле е много повече от един музикален празник. За посетителите фестивалът е почти митично място, обещаващо и даващо незабравими изживявания; в същото време организаторите на събитието усърдно работят за сближаването на посетителите. Като дългогодишен главен спонсор, Туборг играе активна роля в създаването на уникалната атмосфера, позната също под името „оранжево изживяване“.
Андерс Колд, на 34 г., прави своя дебют като посетител през 1999 г. Оттогава всяка година неизменно и предано извървява пътеката до Роскиле и лагера на фестивала. Когато се връща мислено назад към първата си година на фестивала, си спомня множеството сцени, огромния терен на фестивала, хилядите хора и трескавата и оглушителна атмосфера в лагера, което за него е било като културен шок: „Може да се опише така: някой хвърля един културен цветен триизмерен телевизор в лицето, а ти дотогава цялото си детство и юношество си свикнал с двуизмерните черно-бели телевизори”.
По онова време посетителите повече са се организирали по жанрове (почитатели на гръндж рок, метал фенове, рейвъри, хип-хопъри, скейтъри), но духът още тогава е бил не по-малко отворен и предразполагащ, а всички са били сплотени от общата любов към музиката. Андерс си спомня, че това е било нещо като „стъкло на Петри, пълно със субкултури, в което можеш да търсиш мястото си – или просто да експериментираш с друго, ако се отдадеш на любопитството ”.
Изживявания, които разширяват духовните хоризонти
Един посетител на фестивала, на когото липсва опит, но не и ентусиазъм, е 21-годишният Йепе Банг Юстъгор, който всяка година от 2013 г. насам е редовно на фестивала. За Йепе фестивалът е един оазис в пълен контраст с обичайното му ежедневие и, което е не по-малко важно, той е общност, която освобождава от предразсъдъците спрямо другите.
„Влизаш в един мехур, който няма нищо общо с ежедневието ти. Всички са толкова земни и разговаряш с хора, с които обикновено не би разговарял у дома. Ако си в автобуса, вероятно не би седнал до някого, когото не познаваш – но тук го правиш. Ето това наистина ме плени и ме кара да се връщам всеки път”, казва той.
Тази разкрепостеност на духа се проявява и в разнообразието от участници-музиканти, което всъщност не е главната причина, водеща Йепе тук; но с помощта на приятели често това разнообразие води до изживявания, които разширяват нагласите: „Може да съм планирал да отида на някое изпълнение, но в седем от десет случая се оказвам на съвсем друго място. Много пъти се потапям в музика, която не бих слушал, докато се прибирам с колелото, но когато стоиш там, с други хора, просто енергията те покорява”.
Част от нещо по-голямо
На Фестивала в Роскиле всеки е част от нещо по-голямо. Важен елемент от общността на фестивала е доброволчеството. Вяска година 32 000 доброволци вършат най-различни неща, от сглобяване на сцени, до работа на лавките за бира и храна, събиране на отпадъци, издаване на вестника на фестивала и упътване на посетителите на територията на фестивала. Говорителят на фестивала в Роскиле Кристина Билде много се гордее с доброволческия дух.
„Доброволчеството е всичко. Фестивалът Роскиле нямаше да съществува без нашите доброволци“, казва тя. „Тук не става дума само за изграждане на базата за фестивала, но и за общността, особената отдаденост и желание да направиш промяна за по-добро, които водят така големия брой доброволци – а също във връзка с факта, че сме организация с нестопанска цел. Често казваме, че доброволците са душата на Фестивала Роскиле”.
Фондация „Туборг“ помага на фестивала да се насочи върху духа на доброволчеството чрез изследователски проект за проучване на изживяванията и мненията на избрани доброволци, като в същото време се търсят начини за насърчаване на мотивацията и ангажираността сред доброволците. Също така Туборг ежегодно присъства на събитието с инициативи, които внасят допълнителен цвят в преживяването „Фестивал Роскиле“. Сред приноса на Туборг през годините е плувен басейн с дължина 50 м в средата на фестивалната площадка, виенско колело, пъб на колела, преместваема диджей сцена във формата на тонколона, спонтанни импровизирани концерти в лагера и бира, специално произведена за фестивала Роскиле с помощта на посетителите.


Цитати
Майк Скинър (Дъ Стрийтс)
„Роскиле [през 2008 г.] беше пълна лудница и нещо тотално неочаквано. Беше върхът на цялото ми участие в Дъ Стрийтс и категорично ми беше най-добрият концерт”. (2011 г., в интервю за датската информационна агенция „Ритзау“)
Тарик Блек Тот Тротър (Дъ Руутс) – от Снап Джъджмънт ЛАЙВ в Ню Йорк Сити!
„Излизам на сцената на фестивала Роскиле, край Копенхаген, Дания. Текат две изпълнения на главната сцена, моите хора, Дъ Руутс и Брус Спрингстийн и И Стрийт Бенд. И излизаме ние, тичаме за нашия сет, а той откраднат; ако мога сам да кажа за нас - страхотно шоу направихме. След това сме в гримьорната, все още превъзбудени заради вълнението, говорим колко страхотно е било шоуто и как се получи жестоко, че Брус и бендът стояха встрани в крилата и можеха да видят нашия сет целия. Ние взехме да се питаме разни неща: Какво си е мислел той? Движеше ли главата си? Видя ли някой дали отмерваше такт с крака? Ей такива работи. И след това се случи нещо, направо си беше сюрреализъм – Брус идва в нашата гримьорна и вика: „Момчета, какво ще кажете пак да излезете, да свирите с нас, в нашия сет?” – Ама как да не искаме, разбира се, че искаме да излезем отново и да свирим с вас, г-н Спрингстийн – какво ще свирим? И той казва: „Може Born to Run, а?“ Може би да направим… Нека направим Wrecking Ball. И той тогава казва: „Не, нека да направим E Street Shuffle, както го направихме с вас на шоуто с Джими“. Супер, ние излизаме на сцената и свирим. Брус Спрингстийн е точно до мен, текстовете на песните му са по сцената в краката ми и той ни отстъпва микрофона – на мен и на партньора ми Кърк Дъглас, и ние се навеждаме към микрофона, да пеем двамата на един микрофон, точно както прави Брус, отдясно на мен, и Стийв Ван Зант, отляво на мен; те по същия начин се навеждат към един микрофон, както ние с Кърк и … правим як рок.
За мен това беше върхът в кариерата ми. Никога не съм се чувствал толкова много американец – никога преди не съм се чувствал с такава сила посланик на изкуството и да, направо си беше върхът в кариерата ми. Помня, че си мислех: ето, най-накрая успяхме, знаеш? Това усещане никога няма да ме напусне”.

Мьо
„Не съм съвсем сигурна откъде да започна. Развълнувана съм до сълзи от цялата обич и подкрепа, която получих вчера по време на нашето изпълнение на Оранжевата сцена на фестивала Роскиле и след него. Искам да изкажа дълбоката си обич, уважение и признание за всички, които направиха тези 90 минути едно абсолютно незабравимо изживяване”. (Инстаграм)

Андерс Колд, дългогодишен посетител на фестивала:
„Роскиле е първата ми и най-голяма любов, ако говорим за културни събития, и ми е наистина в кръвта”.

Кристина Билде, говорител на фестивала Роскиле:
„В партньорството ни с Туборг наистина сме се справили страхотно, като сме успели да не следваме подхода на конфекцията – винаги сме готови да излизаме с уникални отговори и решения. Изграждането на този забавен подход е едно от нещата, които правим наистина добре заедно”.

Йепе Банг Юстъгор, млад посетител на фестивала:
„Роскиле е първият фестивал, на който отидох, и нищо не може да се сравни с него. Просто трябва да си взема дозата Роскиле“.