Фестивал Роскиле: <br>Разтърсва Севера от 1971г. насам

Orange_Stage_PR_credit_Christian_Hjorth.jpg

В миналото голямо събитие за хипитата, а сега е най-големият фестивал в цяла Скандинавия. Сцената на Роскиле е свещено място, заради това, че на нея са стъпвали Стинг, Нирвана, Иги Поп, Ю Ту, Ерик Клептън, Рей Чарлз, Принс и много други легенди. Туборг от години е главният спонсор на Роскиле, а ние сме благословени да сме част от него.

Фестивалът Роскиле е най-големият музикален фестивал на Северна Европа, който всяко лято събира 130 000 души за изживяването да се срещнат на живо с някои от най-известните имена в музиката, както и най-интересните нови явления във всички музикални жанрове.  

Дори и сега, 46 г. след началото, фестивалът продължава да е авангардът и обликът му се определя от средната възраст на посетителите – едва 24 г. Списъкът на участниците в събитието е истински рог на изобилието от най-добрите постижения във всеки един музикален жанр, за който човек може да се сети: от мейнстрийм поп, арендби, хип-хоп и рок до хеви метъл, електронен рейв и музика от всяко кътче на света. Друг важен елемент на участието във Фестивала Роскиле – освен че е отражение на музикалната култура с преплитане на жанрове – е откритието на нови таланти, които биват канени на по-малките сцени на събитието, за да трупат сценичен опит. В много от тези случаи талантите стигат до по-големите сцени на фестивала, а някои дори се връщат за откриващи изпълнения на най-голямата сцена – Оранжевата сцена.

Световноизвестната датска звезда Мьо, чиито съвместни проекти включват фигури като Джъстин Бийбър, Мейджър Лейзър и Иги Азалия, е ярък пример за датско име, което е изстреляно в зенита на световния успех. През 2013 г. излиза на най-малката сцена на събитието, Павилион „Джуниър“, в подгряването за четиридневното основно събитие; на следващата година тя достигна до втората по големина сцена на фестивала, сцена „Арена“, а през 2016 г. изнася уникално шоу на възможно най-високото ниво, Оранжевата сцена. Самата Мьо определя концерта на Оранжевата сцена като ключово постижение в забележителната си кариера.

 

„Роскиле [през 2008 г.] беше пълна лудница и нещо тотално неочаквано. Беше върхът на цялото ми участие в Дъ Стрийтс и категорично ми беше най-добрият концерт”.

Майк Скинър (Дъ Стрийтс) - 2011 г., в интервю за датската информационна агенция „Ритзау“

Оранжевото изживяване

Но фестивалът в Роскиле е много повече от един музикален празник. За посетителите фестивалът е почти митично място, обещаващо и даващо незабравими изживявания; в същото време организаторите на събитието усърдно работят за сближаването на посетителите. Като дългогодишен главен спонсор, Туборг играе активна роля в създаването на уникалната атмосфера, позната също под името „оранжево изживяване“.


Андерс Колд, на 34 г., прави своя дебют като посетител през 1999 г. Оттогава всяка година неизменно и предано извървява пътеката до Роскиле и лагера на фестивала. Когато се връща мислено назад към първата си година на фестивала, си спомня множеството сцени, огромния терен на фестивала, хилядите хора и трескавата и оглушителна атмосфера в лагера, което за него е било като културен шок: „Може да се опише така: някой хвърля един културен цветен триизмерен телевизор в лицето, а ти дотогава цялото си детство и юношество си свикнал с двуизмерните черно-бели телевизори”.


По онова време посетителите повече са се организирали по жанрове (почитатели на гръндж рок, метал фенове, рейвъри, хип-хопъри, скейтъри), но духът още тогава е бил не по-малко отворен и предразполагащ, а всички са били сплотени от общата любов към музиката. Андерс си спомня, че това е било нещо като „стъкло на Петри, пълно със субкултури, в което можеш да търсиш мястото си – или просто да експериментираш с друго, ако се отдадеш на любопитството ”.


доброволци, като в същото време се търсят начини за насърчаване на мотивацията и ангажираността сред доброволците. Също така Туборг ежегодно присъства на събитието с инициативи, които внасят допълнителен цвят в преживяването „Фестивал Роскиле“. Сред приноса на Туборг през годините е плувен басейн с дължина 50 м в средата на фестивалната площадка, виенско колело, пъб на колела, преместваема диджей сцена във формата на тонколона, спонтанни импровизирани концерти в лагера и бира, специално произведена за фестивала Роскиле с помощта на посетителите.

„Не съм съвсем сигурна откъде да започна. Развълнувана съм до сълзи от цялата обич и подкрепа, която получих вчера по време на нашето изпълнение на Оранжевата сцена на фестивала Роскиле и след него. Искам да изкажа дълбоката си обич, уважение и признание за всички, които направиха тези 90 минути едно абсолютно незабравимо изживяване”.

Мьо, Инстаграм

Изживявания, които разширяват духовните хоризонти 

Изживявания, които разширяват духовните хоризонти
Един посетител на фестивала, на когото липсва опит, но не и ентусиазъм, е 21-годишният Йепе Банг Юстъгор, който всяка година от 2013 г. насам е редовно на фестивала. За Йепе фестивалът е един оазис в пълен контраст с обичайното му ежедневие и, което е не по-малко важно, той е общност, която освобождава от предразсъдъците спрямо другите.
„Влизаш в един мехур, който няма нищо общо с ежедневието ти. Всички са толкова земни и разговаряш с хора, с които обикновено не би разговарял у дома. Ако си в автобуса, вероятно не би седнал до някого, когото не познаваш – но тук го правиш. Ето това наистина ме плени и ме кара да се връщам всеки път”, казва той.


Тази разкрепостеност на духа се проявява и в разнообразието от участници-музиканти, което всъщност не е главната причина, водеща Йепе тук; но с помощта на приятели често това разнообразие води до изживявания, които разширяват нагласите: „Може да съм планирал да отида на някое изпълнение, но в седем от десет случая се оказвам на съвсем друго място. Много пъти се потапям в музика, която не бих слушал, докато се прибирам с колелото, но когато стоиш там, с други хора, просто енергията те покорява”.

Брус идва в нашата гримьорна и вика: „Момчета, какво ще кажете пак да излезете, да свирите с нас, в нашия сет?” [...] За мен това беше върхът в кариерата ми. [...] Помня, че си мислех: ето, най-накрая успяхме, сещаш ли се? Това усещане никога няма да ме напусне”.

Тарик Блек Тот Тротър (Дъ Руутс) – от Снап Джъджмънт ЛАЙВ в Ню Йорк Сити!

„В партньорството ни с Туборг наистина сме се справили страхотно, като сме успели да не следваме подхода на конфекцията – винаги сме готови да излизаме с уникални отговори и решения. Изграждането на този забавен подход е едно от нещата, които правим наистина добре заедно”.

„Роскиле е първият фестивал, на който отидох, и нищо не може да се сравни с него. Просто трябва да си взема дозата Роскиле“.

Йепе Банг Юстъгор, млад посетител на фестивала

Част от нещо по-голямо

На Фестивала в Роскиле всеки е част от нещо по-голямо. Важен елемент от общността на фестивала е доброволчеството. Вяска година 32 000 доброволци вършат най-различни неща, от сглобяване на сцени, до работа на лавките за бира и храна, събиране на отпадъци, издаване на вестника на фестивала и упътване на посетителите на територията на фестивала. Говорителят на фестивала в Роскиле Кристина Билде много се гордее с доброволческия дух.


„Доброволчеството е всичко. Фестивалът Роскиле нямаше да съществува без нашите доброволци“, казва тя. „Тук не става дума само за изграждане на базата за фестивала, но и за общността, особената отдаденост и желание да направиш промяна за по-добро, които водят така големия брой доброволци – а също във връзка с факта, че сме организация с нестопанска цел. Често казваме, че доброволците са душата на Фестивала Роскиле”.


Фондация „Туборг“ помага на фестивала да се насочи върху духа на доброволчеството чрез изследователски проект за проучване на изживяванията и мненията на избрани доброволци, като в същото време се търсят начини за насърчаване на мотивацията и ангажираността сред доброволците. Също така Туборг ежегодно присъства на събитието с инициативи, които внасят допълнителен цвят в преживяването „Фестивал Роскиле“. Сред приноса на Туборг през годините е плувен басейн с дължина 50 м в средата на фестивалната площадка, виенско колело, пъб на колела, преместваема диджей сцена във формата на тонколона, спонтанни импровизирани концерти в лагера и бира, специално произведена за фестивала Роскиле с помощта на посетителите.

„Роскиле е първата ми и най-голяма любов, ако говорим за културни събития, и ми е наистина в кръвта”.

Андерс Колд, дългогодишен посетител на фестивала
  • Author: Rasmus Junge