Фестивали. <br> Празник на младежката култура

Tuborg_GreenFest1.jpeg

Освен ечемика и хмела, друга основна съставка на Туборг винаги са били фестивалите. Утолявали сме жаждата на много поколения. От хипи почитателките, които до пълна изнемога на покритите си с ечемик тела са крещели по концертите, до обладаните от бурни страсти почитатели на Нирвана и феновете на Мейджър Лейзър, в широки дрехи и изцяло погълнати от ритъма на музиката. Всеки път, когато се отправяте на музикално събитие в полето, можете спокойно да заложите гумените си ботуши, че Туборг ще е там, за да не изпуснете нито миг от преживяването.

Грийнфест – от Русия с любов

Сбогом, балалайки, здравейте, баскитари! В годините след падането на Берлинската стена младите руснаци бяха зажаднели за музиката и културата на Запада. Съветският съюз се опитваше да спре Голямата вълна на рокендрола от САЩ и Великобритания, но не успя. Може да спреш хората, но музиката не.
  
През 2005 г. разтърсихме руската музикална сцена, като доведохме на нея легенди на западната музика - Дъ Фу Файтърс, Гарбидж, Куийнс ъф дъ Стоунейдж и др. Роди се Грийнфест, руснаците скандираха "Искаме още!"(или на руски: "Мы хотим больше"), а останалата част от Източна Европа ги последва.
 
Днес Грийнфест оживява летата в Русия, Украйна, Сърбия, България, Хърватия и Румъния. Най-накрая свързва младите поколения с музиката, която са обичали. На здоровье!

 

Фестивал Екзит

Правете музика, а не война. Фестивалът "Екзит" е без аналог. Започва през 2000 г., когато се ражда от борбата за демокрация на студентството в Сърбия и на Балканите. Сърбите не можеха повече да търпят репресии и музиката за пореден път се оказа най-добрият начин да получат обратно своята младост и живот.
  
Фестивалът Екзит се роди от протеста срещу наследството на омраза и кръвопролитни войни на Балканите през деветдесетте години на ХХ век. Надсловът на фестивала беше: "Да излезем от десетилетие лудост", като препратка към администрацията на Милошевич.
 
През 2001 г. фестивалът се мести в изумителната крепост "Петроварадин", на десния бряг на Дунава в Нови Сад. Оттогава се разраства постоянно, отчасти благодарение и на подкрепата на Туборг.
 
Фестивалът Екзит печели в конкурса на Великобритания "Най-добър фестивал" за 2007 г., заедно с Юроп (Yourope) - асоциация на 40-те най-големи фестивали в Европа наградата "Най-добър европейски фестивал".
 
Въпреки че Туборг вече не е спонсор на фестивала, ние оставаме сред най-големите му фенове.

 

Фестивал в Гластънбъри

За първи път фестивалът се провежда през 1970 г., ден след смъртта на Джими Хендрикс, пред 1 500 души. Фестивалът е много повече от музикално събитие. То е тържество на музиката, изкуството и контракултурата. Днес се счита за най-големия музикален и арт фест в света. Туборг е официалната бира на фестивала в Гластънбъри всяка година до 2016!